Svaštara

Otkrila je tajnu zdravlja i dugog života: Sa 50 pokrenula svoj posao, sa 90 skočila sa padobranom

Svjesna je da tijelo s vremenom slabi, ali tvrdi da zbog toga treba da se bori kao luda i da je to bitka koja nema kraja.

Phyllis Sues - LATimes.com

Amerikanka Phyllis Sues postala je inspiracija ženama širom svijeta zbog svog načina života. Naime, Phyllis ima 95 godina i piše svoju prvu knjigu “20 savjeta kako da promijenite život”. Ističe kako nikada u životu nije žurila pa je tako sa 50 godina pokrenula svoj posao, sa 75 godina letjela je trapezom, sa 85 godina otišla je na prvi čas joge, a prvi put je skočila padobranom kada je imala 90 godina. Nevjerovatno, zar ne?

Ova impresivna žena kaže kako želi da bude inspiracija svim ljudima nezavisno od godina koji se bore sa zdravljem. Priznaje kako i sama ima zdravstvenih problema, ali je to ne sputava da radi stvari koje želi u životu. Glavni cilj joj je da se osjeća dobro i da bude u savršenoj formi bez obzira na to što ima bolove u ramenima i stopalima, povređen joj je meniskus i pukao joj je i jedan biceps. Svjesna je da tijelo s vremenom slabi, ali tvrdi da zbog toga treba da se bori kao luda i da je to bitka koja nema kraja.

Svoj dugi život Phyllis djelimično može da zahvali i genima. Njena sestra nedavno je proslavila 100. rođendan, a majka joj je doživjela 94 godine. Ipak, uprkos tome ona vjeruje da je ključ dugovječnosti i trajnog zdravlja u tome da ostane aktivna, otvorena i bez straha od učenja novih stvari.

Phyllis je bivša plesačica, a baletom je počela da se baviti kada je imala 14 godina. Priznaje kako je već tada znala da će se plesom baviti cio život. Nikada nije imala više od 45 kilograma, a priznaje da može da jede šta god poželi. Što se tiče njene ishrane, kaže kako jede sve, ali da je tajna u količini, odnosno porcijama, piše “Kurir“.

Ova 95-godišnjakinja vježba jogu svako jutro sat vremena, a osim toga pleše i tango. “Znala sam da ne mogu da bude dobra u tangu ako ne budem dovoljno dobra u jogi. Trebala mi je ravnoteža pa su joga i tango sklopili brak,” kaže Phyllis.

“To je moja filozofija. Živjeti sjedelačkim načinom života je strašno, zato se pokreni. Pleši, hodaj, bilo što, samo se kreći. Nakon toga, treba da znaš kako da se nosiš s izazovima jer ih je jako puno. Prihvati ih, odgovori na njih i nauči nešto svaki dan – novi jezik ili muzički instrument… Ja sam veoma motivisana i ne odustajem. Bez obzira na to koliko je teško, znam da ću uspjeti,” kaže Phyllis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh