Misterije

Misteriozne kuće koje su već 700 godina “zarobljene” u kamenu

Ovo selo sastoji se od nekolicine kamenih špilja koje su preoblikovane u nastambe, a u kojima lokalno stanovništvo živi već sedam stoljeća.

Kandavan - Punkufer.dnevnik.hr

Kada pogledate panoramu iranskog sela Kandovan, učinit će vam kao da njime dominiraju samo kamene izbočine koje izgledaju poput momunentalnih košnica. No kada se približite tom nestvarnom pčelinjaku, ugledat ćete prozore i vrata kuća koje su ‘zarobljene’ u geološkim formacijama vulkanskog porijekla, piše “Punkufer“.

Kandavan se nalazi u podnožju planine Sahand na sjeverozapadu Irana, otprilike 50 kilometara od grada Tabriza. Sastoji se od nekolicine kamenih špilja koje su preoblikovane u nastambe, a u kojima lokalno stanovništvo živi već sedam stoljeća.

Prema posljednjem popisu stanovništva tu živi oko šestotinjak osoba. Njihovi preci su, naime, u ovim kamenim nastambama našli spas dok su bježali pred nadiranjem mongolske vojske, a s vremenom ga oblikovali i prilagodili svojim potrebama. Imajte na umu da većina stanovnika živi vrlo skromno, te da su tek nedavno dobili električnu energiju i pristup internetu.

Kandavan često nazivaju i iranskom Kapadokijom, no za razliku od turske turističke atrakcije ovdje nije potrebno platiti ulaznicu da biste uživali u zapanjujućim oblicima napravljenima iz vulkanskih stijena.

Također, u Kandavanu nećete naići niti na ogromne količine turista koji žele uhvatiti savršene fotografiju za svoje društvene mreže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh