Svijet

Iza kibernetičkog napada na njemački SPD sigurno stoji Rusija

U januaru prošle godine hakeri su napali e-mail adrese njemačkog SPD-a. Savezna vlada je utvrdila da iza napada „sigurno“ stoji Rusija. I najavila je posljedice.

Njemačka savezna vlada smatra da iza kibernetičkog napada na Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) početkom prošle godine stoji jedna postrojba ruske vojne obavještajne službe GRU. „Ruski državni hakeri su napali Njemačku u kibernetičkom prostoru”, izjavila je savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock za vrijeme posjeta Australiji u Adelaideu i najavila posljedice. SPD je u junu 2023. objavio da su e-mail adrese predsjedništva SPD-a već u siječnju bile cilj kibernetičkog napada. To je bilo moguće zbog jedne u to vrijeme nepoznate sigurnosne rupe u sustavu koncerna Microsoft, rečeno je tada u SPD-u, kao i da „nije isključeno da su iz pojedinih poštanskih pretinaca” ukradeni neki podaci.

aerbock kaže da je taj napad „potpuno neprihvatljiv”

Istraga savezne vlade pod vodstvom ministarstva vanjskih poslova je u međuvremenu završena, priopćila je ministrica Baerbock. „Taj napad iz prošle godine danas možemo sigurno pripisati grupi APT28, kojom upravlja ruska tajna služba GRU”, izjavila je ova političarka Zelenih. „To je potpuno neprihvatljivo i neće ostati bez posljedica.” Koje posljedice bi to moglo imati, Baerbock nije rekla.

APT28 poznat po napadu na Bundestag

Skupina APT28 je po navodima njemačke Ustanove za zaštitu ustavnog poretka najkasnije od 2004. aktivna u cijelom svijetu prije svega na području kibernetičke špijunaže. Ona je u prošlosti vodila dezinformacijske i propagandne kampanje u kibernetičkom prostorui ubraja se među „najaktivnije i najopasnije kibernetičke aktiviste na svijetu”.

Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka je sigurna da APT28 pripada ruskoj vojnoj tajnoj službi GRU. Tu skupinu, koja se pojavljuje i pod imenom „Fancy Baer”, smatra se odgovornom i za veliki kibernetički napad 2015. na njemački Bundestag kao i za kasniji napad na Demokratsku stranku u SAD-u uoči predsjedničkih izbora 2016.

Napad na SPD dio veće kampanje

U istrazi Savezne vlade su po informacijama Njemačke novinske agencije dpa sudjelovale sve njemačke tajne službe: Ustanova za zaštitu ustavnog poretka, Savezna obavještajna služba BND i vojna protuobavještajna služba MAD.

Napad na SPD je prema dosadašnjim spoznajama bio dio kampanje skupine APT28 u više europskih država, koja je bila usmjerena protiv vladinih institucija i poduzeća koja se bave opskrbom energijom, IT-om, naoružanjem ili zračnim i svemirskim letovima.

NATO „krajnje zabrinut”

Sjevernoatlantsko vijeće, najvažniji organ NATO-a koji donosi odluke, već je u četvrtak priopćilo da je „krajnje zabrinuto” zbog sve jačih ruskih kibernetičkih napada, ali ne navodeći pojedinosti. U izjavi se govori o „neprijateljskim aktivnostima” koje su usmjerene protiv Njemačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke i Velike Britanije.

Ti slučajevi su dio sve jače kampanje koju Rusija provodi u cijelom euro-atlantskom prostoru, uključujući i područje Savezne Republike Njemačke preko svojih proxieja (posrednika). U te aktivnosti pripadaju sabotaže, nasilje, kibernetičke i elektroničke smetnje, kampanje dezinformacija i druge hibridne operacije, kaže se u tom priopćenju. Te aktivnosti predstavljaju „prijetnju sigurnosti partnera u Savezu”, stoji u priopćenju NATO-a, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh