Svijet

Netanyahu najavio kraj rata u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da njegova politika šteti interesima Izraela. Istovremeno je najavio da agresija na Gazu se privodi kraju i da neće trajati više od dva mjeseca.

Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu listens as U.S. Secretary of State Antony Blinken makes a statement to the media inside The Kirya, which houses the Israeli Ministry of Defense, after their meeting, in Tel Aviv, Israel, Thursday Oct. 12, 2023. Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Netanyahu je u ponedjeljak odbacio izjave američkog predsjednika Joea Bidena, koji je u subotu izrazio protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafah na krajnjem jugu Gaze i ocijenio da izraelski pristup sukobu više šteti zemlji nego što pomaže, prenosi Politico.

Kako je rekao Netanyahu, ni on sam ne zna tačno šta je američki predsjednik mislio, ali ako misli da vodi privatnu politiku protivno željama većine Izraelaca i da to šteti interesima Izraela, onda je u krivu. “Stavove koje branim podržava velika većina Izraelaca koji nakon 7. oktobra kažu: ‘Ne želimo palestinsku državu’”, naglasio je on, odbacujući mogućnost rješenja dvije države.

Prema riječima izraelskog premijera, IDF je do sada uništila tri četvrtine borbenih bataljona palestinskog pokreta Hamas, odnosno blizu 13.000 boraca. Ta brojka je, kako tvrdi, uključena u više od 30.000 palestinskih žrtava, iako je Washington iznio podatak da je Izrael ubio “više od 25.000 žena i djece”.

Istovremeno, Netanyahu je najavio da se borbe bliže kraju i da neće trajati više od dva mjeseca. “Možda šest sedmica, možda četiri”, procijenio je.
“Neće biti prestanka neprijateljstava bez oslobađanja talaca”

On je također odbacio mogućnost obustave borbi za muslimanski sveti mjesec ramazan, koji je počeo u nedjelju. Kako je rekao, i sam bi “želio da vidi još jedno oslobađanje talaca”, ali, nažalost, ne vidi pomak u pregovorima.

“Bez puštanja talaca, neće biti prekida neprijateljstava”, ustvrdio je on i ponovio da će doći do kopnene ofanzive na Rafu.

Biden je u subotu za američku TV stanicu MSNBC rekao, između ostalog, da bi Netanyahu trebao posvetiti više pažnje nevinim životima dok vodi rat protiv Hamasa. On je nazvao neprihvatljivom smrt više od 30.000 Palestinaca od početka izraelske ofanzive na Gazu. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh