Svijet

Erdogan: Spremni smo biti posrednik u okončanju izraelsko-palestinskog sukoba

Turska je spremna da služi kao posrednik i garant u naporima za postizanje rješenja za sukob između Izraela i Palestine, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu Svjetskih vlada u Dubaiju.

“Izrael, ako zaista želi trajni mir, mora napustiti svoju ekspanzionističku politiku. Svaki korak ka rješenju palestinskog problema, napravljen bez stvaranja palestinske države, bit će nepotpun”, poručio je Erdogan, te dodao,pišu Vijesti

“Put do mira i spokoja u našoj regiji leži kroz uspostavu nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom. Spremni smo da preuzmemo odgovornost, uključujući se i kao garant i posrednik tog procesa. Nikada nećemo napustiti našu palestinsku braću i sestre”.

Po njegovim riječima, Turska je do sada poslala 34 tone humanitarnih zaliha stanovnicima Gaze, i nastavlja pružanje pomoći ratom zahvaćenoj enklavi.

“Zahvalan sam svim zemljama koje su preuzele inicijativu o Gazi, zemljama koje su usvojile rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Neophodno je zaustaviti krvoproliće u Gazi što je prije moguće”, izjavio je turski predsjednik, prenosi TASS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh