Svijet

Hamas jednim projektilom ubio 21 izraelskog vojnika: Benjamin Netanyahu – “Jedan od najtežih dana od izbijanja rata”

“Žalost za našim poginulim borcima herojima.

Grlim porodice u trenutku njihove potrebe i svi se molimo za mir naših ranjenika”, kazao je Netanyahu i rekao da je ID pokrenula istragu o incidentu.

Dvadeset i četiri izraelska vojnika ubijena su tokom borbi u južnoj Gazi u ponedjeljak, saopćila je vojska, u najsmrtonosnijem danu za njene trupe unutar razorene enklave od početka rata s Hamasom.
Dvadeset i jedan vojnik je ubijen u jednom incidentu, “uklanjanju struktura i terorističke infrastrukture”, rekao je IDF u saopćenju, kada je granata na raketni pogon (RPG) ispaljena prema tenku koji je štitio jedinicu.

Dvije dvokatnice potom su se srušile nakon eksplozije koju je vjerovatno izazvao eksploziv koji su postavile izraelske trupe, saopćio je IDF.

Izraelski mediji izvijestili su da su dva vojnika u tenku poginula. Većina ubijenih izraelskih snaga bila je u zgradama ili u njihovoj blizini, rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari u zasebnoj televizijskoj izjavi.

IDF je u ponedjeljak odvojeno saopćio da su jedan kapetan i dva majora ubijeni, svi u južnoj Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se suočava sa sve većim političkim pritiskom na više frontova, rekao je da smrt vojnika predstavlja “jedan od najtežih dana od izbijanja rata”.

“Žalost za našim poginulim borcima herojima. Grlim porodice u trenutku njihove potrebe i svi se molimo za mir naših ranjenika”, kazao je Netanyahu i rekao da je ID pokrenula istragu o incidentu.

Glasnogovornik IDF-a rekao je u utorak za CNN da “još nije jasno” što je uzrokovalo eksploziju zgrade.

Sve porodice su obaviještene, ali dosad je objavljeno samo 10 imena, rekao je.

Još jedan vojnik je teško povrijeđen u istom incidentu, dodao je Hagari.

Fotografije nekih od poginulih izraelskih vojnika možete pogledati na OVOM LINKU.

IZRAEL IZGUBIO PREKO 200 VOJNIKA
Prema vojnim podacima, od početka izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze krajem oktobra ubijeno je 220 vojnika. Više od 1200 povrijeđeno je.

Prethodni najsmrtonosniji dan za vojnike IDF-a u Gazi od početka sukoba bio je 31. oktobra, kada je poginulo 16 izraelskih vojnika. Taj dan također je uključio prethodni najsmrtonosniji incident, u kojem je ubijeno 11 vojnika u oklopnom transporteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh