Svijet

Kupuju zemlju širom Njemačke i stvaraju paralelni svijet: Njihov cilj je uznemirujući

Prema nedavnom odgovoru na zahtjev za informacijama koji je Martina Renner iz oporbene ljevičarske stranke Die Linke podnijela saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, desničarske ekstremističke organizacije kupile su 40 nekretnina diljem Njemačke u posljednje dvije godine

Diljem Njemačke odvija se strateško preotimanje ruralnog zemljišta od strane desničarskih ekstremista sa zajedničkim ciljem stvaranja zajednica neovisnih o državi, prema informacijama domaće obavještajne agencije i vladinih ministarstava, prenosi Jutarnji list.

Vlasti i nevladine organizacije koje prate krajnje desničarske skupine kažu da članovi pokreta Reichsbürger (Građani Reicha), koji odbacuju njemačku državu nakon 1945. godine, ciljano pokušavaju uspostaviti paralelna društva i infiltrirati se u postojeće strukture, uključujući škole, klubove i javne urede.

Prema nedavnom odgovoru na zahtjev za informacijama koji je Martina Renner iz oporbene ljevičarske stranke Die Linke podnijela saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, desničarske ekstremističke organizacije kupile su 40 nekretnina diljem Njemačke u posljednje dvije godine.

Ta brojka ukazuje na ubrzanje obrasca koji se motri već više od desetljeća, a prema kojem kuće, klubove i kafiće te poljoprivredna imanja koja se teško prodaju, na kraju ugrabe i koriste desničarske skupine za sve vrste namjene, od životnog prostora do rodilišta, sportskih dvorana i mjesta za zabave. “Nekretnine su pokretu Reichsbürger i ekstremno desnoj sceni manje zanimljive kao investicije, nego se koriste za uspostavu njihovih paralelnih društava i kreiranje prostora straha za sve one koji ne dijele njihov pogled na svijet”, rekla je Renner.

Među najistaknutijim organizacijama je Königreich Deutschland (Kraljevina Njemačka – KRD), osnovana 2012. godine na složenoj ceremoniji, a koja se može pohvaliti vlastitom valutom i ustavom koji joj pridaju strukturu sličnu državi. Oni streme svojim ekspanzionističkim ciljevima stjecanjem onoga što naziva “nacionalnim teritorijem” putem kupovine zemlje i nekretnina.

Njemačke vlasti koriste izraz Reichsbürger kada govore o svim krajnje desničarskim skupinama koje odbacuju Saveznu Republiku Njemačku i imaju za cilj svrgavanje vlade, uključujući i KRD, iako ta organizacija odbacuje taj izraz.

Ugodno i osamljeno selo Rutenberg, koje se nalazi 90 minuta vožnje sjeverno od Berlina u pokrajini Brandenburg, postalo je jedna od najnovijih meta pokušaja KRD-a da uspostavi autonomnu zajednicu, ili kao što je rekao njihov vođa, samoprozvani ‘kralj‘ Peter Fitzek, Gemeinwohldorf (selo općeg dobra), prenosi The Guardian. KRD je najprije kupio napušteno imanje u središtu sela, nazvano Naturscheune ili ‘štala u prirodi‘, s ciljem da postane ‘javno poduzeće‘ koje će KRD opskrbljivati organskom hranom. Prema njemačkoj unutarnjoj obavještajnoj agenciji BfV, planira se proširivanje imanja na okolna 44 hektara zemlje na rubu sela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh