Svijet

Borrell: Proširenje najjači kapacitet stabilnosti EU i kada je riječ o Balkanu

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas, po dolasku na samit Evropskog vijeća, da se stabilnost najviše omogućava proširenjem.

Josep Borrell - AFP

On je rekao da je proširenje “najjači kapacitet stabilnosti” kojim raspolaže EU, ne samo kada je riječ o Ukrajini, već i o zemljama kandidatima na Balkanu i poručio da je zato važno da se donesu prave odluke na današnjem samitu.

Borrell je novinarima uoči samita rekao da će pitanje proširenja biti važan dio diskusija na samitu, koji se održava danas i sutra.

– Proširenje je najvažnija vanjska politika – naglasio je Borrell.

Naveo je da će se na samitu Evropskog vijeća razgovarati o pitanjima vezanim za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, kao i o proširenju i finansijskim pitanjima, ali i o ratu u Ukrajini i situaciji “u Palestini i Gazi”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh