Svijet

Sukob u Gazi narušio kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u nedjelju da neće odustati od apela za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, navodeći da je taj sukob narušio kredibilitet i autoritet Vijeća sigurnosti UN-a.

Antonio Guterres - Fokus

Guterres je izjavu dao tokom foruma u Dohi nakon što su Sjedinjene Države krajem sedmice u Vijeću sigurnosti UN-a stavila veto na nacrt rezolucije u kojoj se poziva na hitni humanitarni prekid vatre u sukobu između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

“Tražim od Vijeća sigurnosti UN-a da vrši pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i ponavljam apel za proglašenje humanitarnog prekida vatre. Nažalost, Vijeće u tome nije uspjelo, ali to ne znači da nije neophodno. Neću odustati od apela”, naglasio je Guterres.

Katarski premijer Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je u obraćanju prisutnima da će Doha nastaviti sa pritiskom na Izrael i Hamas da postignu primirje uprkos “slabim” šansama.

Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih lidera Hamasa, predvodi pregovore između militanata i Izraela.

Al Tani je istakao da su taoci oslobođeni iz Gaze zbog pregovora, a ne vojnih postupaka Izraela.

Direktor Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini naglasio je da je dehumanizacija Palestinaca omogućila međunarodnoj zajednici da toleriše neprestane napade Izraela na Gazu.

SAD i Izrael protiv su uspostavljanja prekida vatre jer smatraju da će od toga korist imati samo Hamas.

Washington podržava pauze u sukobima radi zaštite civila i omogućava oslobađanje talaca koje su uzeli pripadnici Hamasa u smrtonosnom napadu 7. oktobra na Izrael.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh