Svijet

Izrael intenzivira ofanzivu na južnu Gazu, SAD i UN pozivaju na zaštitu civila

Izraelske snage su nastavile sa zračnim i kopnenim bombardiranjem južnog pojasa Gaze, ubivši i ranivši desetine Palestinaca, iako su ih Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi više puta pozivali da zaštite civile, prenosi Reuters.

Upitane o rastućem broju poginulih otkako je u petak došlo do kolapsa primirja između Izraela i Hamasa, najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Države, saopćile su da je prerano reći da li Izrael čini dovoljno da zaštiti civile i da očekuju da Izrael neće napadati njihove zone identifikovane kao sigurne.

Stanovnici i novinari na terenu rekli su da su intenzivni izraelski zračni napadi na jugu gusto naseljene obalne enklave uključivali područja u kojima je Izrael rekao ljudima da potraže zaklon.

U Ujedinjenim nacijama, generalni sekretar Antonio Guterres apelovao je na Izrael da izbjegava daljnje akcije koje bi pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi koju vodi Hamas, te da poštedi civile od veće patnje,pišu Vijesti

– Generalni sekretar je krajnje uznemiren nastavkom neprijateljstava između Izraela i Hamasa… Za ljude kojima je naređeno da se evakuiraju, nemaju kamo sigurno da odu i imaju vrlo malo toga da prežive – rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Izrael je uglavnom zauzeo sjevernu polovinu Gaze u novembru, a otkako je u petak propalo jednosedmično primirje, brzo su se progurali duboko u južnu polovinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh