Svijet

Vođa Hamasa optužio Izrael da pravi „masakre“ da bi prikrio svoje „neuspjehe“

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh optužio je danas Izrael da pravi „masakre“ u Gazi da bi prikrio svoje „neuspehe“, i naglasio da u regionu neće biti stabilnosti ako Palestinci ne dobiju svoju „nezavisnost“.

Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 12, 2023. Palestine Israel Conflict 2023, Gaza - 12 Oct 2023,Image: 813208142, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Poručujemo neprijatelju i onima koji ga podržavaju da vas vaši napori da prikrijete svoje neuspehe neće spasti od velikog poraza“, rekao je vođa tog palestinskog pokreta, koji se nalazi u Kataru, u govoru prenetom u medijima Hamasa.

Prema Ministarstvu zdravlja Hamasa 8.796 ljudi, od kojih 3.648 dece, poginulo je u pojasu Gaze od početka rata sa Izraelom, pokrenutim posle napada militanata Hamasa bez presedana 7. oktobra na izraelskom tlu. Sa izraelske strane je prema izraelskim vlastima u tom napadu je poginulo više od 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Hanijeh je rekao da je taj napad bila reakcija na „rasističku politiku“ izraelske Vlade predvođene Benjaminom Netanjahuom prema Palestincima.

„Upozorili smo sve strane sa kojima smo razgovarali pre ovog rata da nastavak politike ugnjetavanja i nasilja koji sprovode Netanjahu i njegova fašistička vlada, agresija nad džamijom Al Aksa (u Jerusalimu), nad islamskim i hrišćanskim svetilištima, izgradnja kolonija i puštanje ekstremističkih kolonista da seju razaranje, haos i smrt neće ostati nekažnjeno“, rekao je on.

On je rekao da su upozorili da to neće ostati nekažnjeno i da postoji neposredna pretnja od eksplozije i da je važno da sa zaustave delovanja „tog kriminalca i njegove bande“.

„Nažalost niko nije slušao naše pozive, naprotiv“, reka je vođa Hamasa.

On je dodao da u regionu i van njega neće biti ni bezbednosti ni stabilnosti ako se ne realizuju prava palestinskog naroda na slobodu, nezavisnosti i povratak, misleći, kako prenosi Frans pres, na vraćanje palestinskih izbeglica na teritorije sa kojih su proterani kada je formiran Izrael 1948. godine, prenosi Danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh