Svijet

NATO ČLANICA UPOZORILA IZRAEL: “Sada ste daleko prekoračili granicu!

Norveški premijer Jonas Gar Støre izjavio je danas da je odgovor Izraela na napad Hamasa bio nesrazmjeran i da je prekršio pravila međunarodnog prava.

– Međunarodno pravo nalaže da (reakcija na takav napad) mora biti proporcionalna – rekao je premijer Stjore u intervjuu za norveški javni servis, prenosi AP.

Istakao je da se mora voditi računa o civilima, što je propisano odredbama humanitarnog prava

Vjerujem da je Izrael sada daleko prešao granicu – rekao je Stjore i dodao da mu je primarna briga da hitna humanitarna pomoć stigne u pojas Gaze na vrijeme.

Norveška je u petak glasala za rezoluciju Ujedinjenih naroda koja poziva na “humanitarni prekid vatre i prekid neprijateljstava” u razorenoj palestinskoj enklavi.

– Ova situacija je katastrofalna i smatram da se radi o jasnom kršenju onoga što nazivamo pravilima ratovanja ili humanitarnog prava. Mnogi strahuju da bi eskalacija koju sada vidimo mogla izazvati mnogo veći i trajniji sukob u regionu – upozorio je premijer Norveške, prenosi Tanjug


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh