Svijet

Pojas Gaze bez načina da komunicira sa svijetom, Izrael bombardovao i bolnice?

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila “ratno stanje” usred izraelsko-palestinskog sukoba.

U večernjim satima u petak, 27. oktobra, izraelska vojska je krenula u najveći napad na Pojas Gaze do sada. Pokrenuta su masovna bombardovanja, a u palestinskoj enklavi su presječene sve komunikacije.

U sukobu je ubijeno najmanje 7.028 Palestinaca, uključujući 2.913 djece, 1.709 žena i 397 staraca. S druge strane, u sukobima je poginulo i 1.400 Izraelaca.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Izraelska vojska tvrdi da je u masovnom napadu tokom noći ubijen Asem Abu Rakabu, šef Hamasovog Vazduhoplovnog odreda.

Rekli su da je Abu Rakaba odgovoran za Hamasove bespilotne letjelice, dronove, paraglidere, vazdušno prepoznavanje i odbranu i da je učestvovao u planiranju iznenađujućih napada unutar Izraela ranije ovog mjeseca.

Prema pisanju Al Jazeere, među metama ogromnog napada Izraela bila je i Al-Shifa bolnica.

Ovo je bolnica u Pojasu Gaze, odnosno u Gaza Cityju. Podsjetimo, u jednom od prethodnih napada na ovaj grad, pogođena je bolnica Al-Ahli Arab, gdje je poginulo više stotina ljudi.

Eksplozije su osvijetlile nebo iznad Gaze dok je Izrael izveo svoje najintenzivnije bombardovanje enklave pod opsadom od početka rata.
Grupa za ljudska prava upozorava da gotovo potpuna komunikaciona blokada u Pojasu Gaze “rizikuje pružanje pokrića za masovne zločine”.
Izrael je nastavio svoje noćne racije na okupiranoj Zapadnoj obali, upadajući u izbjeglički kamp al-Jalazone sjeverno od Ramale.
Američki ambasador u UN je pozvao na zaštitu civila Palestine, samo nekoliko sati nakon što je Washington glasao protiv rezolucije Generalne skupštine koja je pozivala na primirje.
Predsjednik SAD Joe Biden kaže u pismu Kongresu da je njegova administracija “spremna poduzeti daljnje mjere” u odgovoru na moguće nove napade na američke snage na Bliskom istoku.
Stotine američkih Jevreja i drugih aktivista organizirale su miran protest u Grand Central Stationu u New Yorku kako bi zahtijevali hitno primirje,prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh