Svijet

U Bruxellesu ubijeno dvoje Šveđana. Švedski premijer građanima: Budite oprezni, slijedite upute vlasti!

Dvoje švedskih državljana ubijeno je sinoć u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena.

. REUTERS/Johanna Geron

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhapšen.

“Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni”, rekao je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani. Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen. Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxellesu.

Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson.

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija.

“Večeras smo primili strašne vijesti iz Bruxellesa. Vladin ured i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se desilo”, rekao je Strommer.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, govori da se zove Abdesalem Al Guilani i da se bori za Allaha, piše HINA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh