Svijet

Kako izgleda uzgoj svinja u neboderu?

Cilj kineske vlade je da se osigura jeftina svinjetina za stanovništvo. Što to znači za svinje, a što za zaposlenike farme smještene u neboder?

PrintScreen/tagesschau

Potrošnja svinjetine u Kini raste. U prosjeku svaki stanovnik godišnje pojede 60 kg, za razliku, primjerice od prosječnog Hrvata koji pojede 50 kg.

Zemljište je skupo, ali su domišljati Kinezi svoje farme počeli graditi u visinu, izvještava Tagesschau.
Dvije godine čekanja

Nakon podnošenja zahtjeva, dopisnica njemačkog javnog servisa ARD, Tamara Antony je čekala dvije godine dozvolu za posjetu jednoj višekatnoj farmi.

Na samom ulazu njezina snimateljska ekipa morala je proći kroz sedam punktova dezinfekcije, tri puta su se tuširali, a morali čak u saunu. Nakon toga su im otvorena vrata nebodera za svinje.

Ondje je uzgoj konvencionalan. Krmače su smještene u boksevima, a jedan je zaposlenik televizijskoj ekipi otkrio da je životinjama dozvoljeno da se slobodno kreću sat vremena otprilike svaka četiri mjeseca. Pri tom je vjerojatno mislio na kretanje do obora za prasenje, piše agroklub.

Radnici o svom poslu imaju samo pohvalne riječi, a ističu da se radi o modernoj farmi gdje je životinjama sve osigurano, prenosi agroklub.
Jeftina svinjetina

Kineska vlada promovira ovu vrstu uzgoja, a cilj je da se stanovništvu osigura kupovina jeftine svinjetine.

S druge strane, za zaposlene ovo znači život u karanteni. Oni žive i spavaju u modernom kompleksu sagrađenom za svinje, a njegove prostorije uglavnom ne napuštaju do dva mjeseca. Jedna je zaposlenica izjavila da svoju kćer, koja odrasta s bakom i djedom, nije vidjela šest mjeseci.

Dakle, i oni, poput svinja imaju osiguranu hranu, smještaj i ograničen prostor.

Prilog o ovim farmama prikazan je u jednoj od emisija Tagesschau:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh