Svijet

Vatikan: Žene će prvi put glasati na zasijedanju Biskupskog sinoda

Ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasijedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje danas počinje u Rimu.

Ovaj potez bez presedana, papa Franjo je u aprilu odobrio izmjenom normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, prenosi AP.

“Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva”, izjavila je za AP direktorica Svjetske ženske opservatorije María Lía Zervino.

Na trosedmičnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti gorućim pitanjima sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za istospolne parove.

Zasijedanje će se završiti glasanjem o konkretnim predlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Podsjećamo, Papa Franjo je sugerisao nedavno da bi mogli postojati načini da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući na pet konzervativnih kardinala koji su ga izazvali da afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog skupa na kojem su LGBTQ + katolici na dnevnom redu, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh