Svijet

NJEMAČKI POSLODAVAC NE MOŽE NAĆI KONOBARA: NUDI MU PLATU KOJU U BIH NE MOŽE ZARADITI NI ZA GODINU

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli.

Konobarenje - Ilustracija/Twitter

Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju deseci hiljada zaposlenika. Restoranska industrija sada pati od nedostataka radnika.

11.000,00 eura. Od sada!” S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje saopćila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u junu.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

GASTRONOMIJA PONOVNO U USPONU

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

To vrijedi i ako izuzmete inflaciju koja je od tada prevladala.

Firme su uspjele prenijeti dio svojih povećanih troškova za osoblje, hranu i energiju, a da se gosti nisu udaljavali – pišu ekonomisti.

U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.

Radnici u ugostiteljstvu se ne zadržavaju

No, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi tamo raditi. Naprotiv, mnogi odlaze, te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.

U hotelu jednog kolege cijela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od sedam dana – kaže Sebastian Riesner iz sindikata (njem. Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG) u Berlinu.

Slučaj se dogodio u ljeto 2022., ali je primjer za mnoge firme, pišu njemački mediji. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh