Svijet

Preživjeli smo tri najtoplija mjeseca u historiji, a novi problemi dolaze

Ako vam je ovoga ljeta bilo izuzetno vruće, niste usamljeni.

Vrućina - BHRT

U pitanju je globalna pojava, a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da smo upravo prošli kroz najtoplija tri mjeseca, od početka juna do avgusta, otkako se vode takve statistike.

“Naša planeta upravo je prošla kroz vrelu sezonu, najtoplije ljeto ikad zabilježeno. Počela je klimatska prekretnica. Naučnici su dugo upozoravali da će naša zavisnost o fosilnim gorivima dovesti do ovoga.

Rast temperatura traži hitnu akciju. Državnici moraju naći rješenje za klimatske promjene. Još uvijek možemo izbjeći najgore, ali nemamo više vremena za gubljenje”, prenijela je WMO u svom saopštenju riječi glavnog sekretara Antonija Gutjereša.

Svaki od ova tri mjeseca temperature na površini mora obarale su rekorde, a morski led na Antarktiku dostigao je rekordno nizak nivo za ovaj period godine. Cijelo ljeto stizale su vijesti o toplotnim valovima širom svijeta, pa i kod nas.

U julu brojne države zabilježile su rekordno visoke temperature, a samo u Meksiku od posljedica vrućine umrlo je više od 200 ljudi.

Spomenuta temperatura na površini mora i okeana zapravo bilježi rekorde posljednjih pet mjeseci, dakle i u aprilu i maju. Prosječna globalna temperatura mora u avgustu dostigla je 20.98 stepeni, a prethodni rekord iz marta 2016. nadmašen je u svakom avgustovskom danu. Međutim ono što zabrinjava nisu rekordi, nego trajnost takve situacije i uticaj koje tako visoke temperature imaju i na ljude i na prirodu, a očita su posljedica zatopljenja cijelog klimatskog sistema.

Prema podacima WMO-a, sam avgust je bio daleko najtopliji avgust dosad, ali je nadmašen i dosadašnji rekordno najtopliji mjesec ikad, ovogodišnji jul. Kako je objavila WMO, temperatura kopna i mora bila je stepen i po toplija od prosjeka zabilježenog između 1850. i 1900.

Stanje bi se još moglo dodatno zaoštriti kad u akciju krene El Ninjo. Kako je poznato, riječ je o klimatskoj pojavi u kojoj se pojas toplih voda širi od pacifičke obale Južne Amerike, što često donosi više temperature na globalnom nivou, ali i ekstremne vremenske i druge opasne pojave poput toplotnih udara, požara, poplava, navodi “Tportal”. Ove godine El Ninjo se u pacifičkim tropima pojavio prvi put u posljednjih sedam godina, pa je vrlo velika vjerovatnost da će se zatopljenje okeana produžiti do kraja 2023.

Možda efekte El Ninja nećemo značajnije osjetiti u našim krajevima, ali očigledno je – trebamo se pripremiti na nove, i to dugotrajne ekstreme, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh