Svijet

Zašto Indija raspravlja o promjeni imena u ‘Bharat’?

Indijska vladajuća BJP raspravlja o promjeni imena zemlje. To je potez, koji izaziva politički sukob. Kritičari kažu da je ukidanje naziva Indija nacionalistički trik za dobijanje političkih poena uoči izbora.

Poziv na večeru proteklog utorka, koji je stranim liderima prisutnim na ovosedmičnom samitu G20 u Nju Delhiju uputila indijska predsjednica Droupadi Murmu, izazvao je kontroverze nakon što je ona u njemu nazvana “predsjednicom Bharata”, što je sanskritski naziv za Indiju.

Upotreba naziva Bharat u pozivnici za diplomate izazvala je zabrinutost da hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija planira ukinuti službenu upotrebu engleskog naziva ove zemlje. Uz ovo, vlada je za ovaj septembar sazvala vanrednu petodnevnu sjednicu parlamenta kako bi provela posebnu rezoluciju, kojom bi se dala prednost korištenju imena Bharat.

Formulacija, koja se koristi u članu 1 indijskog Ustava glasi: “Indija, to jest Bharat, treba biti savez država”. Tu se dakle pominje i engleski i hindi naziv zemlje, koja je stekla nezavisnost 1947. nakon skoro 200 godina britanske vladavine. Naziv Bharat dolazi iz sanskrita, a njegova primjena sama po sebi nije neobična jer se nazivi Bharat i Indija koriste naizmjenično.

Međutim, indijske opozicione stranke, koje su formirale novi savez s kojim će se na parlamentarnim izborima zakazanim za iduću godinu suprotstaviti vladajućoj partiji Bharatiya Janata Party (BJP), kažu da BJP čini grešku zato što predlaže da se naziv Indija više ne koristi.

„Iako nema ustavnog prigovora da se Indija nazove ‘Bharat’, što je jedno od dva zvanična imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko blesava da potpuno odbaci ime ‘Indija’, koje ima neprocjenjivu vrijednost kao brend, građen više od jednog stoljeća”, piše na X-u (nekadašnjem Twitteru ) Shashi Tharoor, vođa opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC).

„Trebalo bi da nastavimo da koristimo oba naziva umjesto da se odričemo svog prava na ime koje odiše istorijom, ime koje je priznato širom svijeta”, dodaje Tharoor.

Mehbooba Mufti, partner opozicionog saveza iz regije Jammu i Kašmir, rekao je da je “odbojnost vladajuće partije BJP prema indijskom temeljnom principu jedinstva u različitosti dotakla najnižu tačku”. “Svođenjem mnogih imena ove zemlje, od Hindustana preko Indije na isključivo Bharat BJP pokazuje sitničavost i netoleranciju”, napisao je on na X-u.

Bharat je stvar ‘nacionalnog ponosa’

Vladajuća indijska partija BJP je saopštila da će korištenje naziva Bharat usaditi osjećaj nacionalnog ponosa i ojačati bogato kulturno naslijeđe zemlje. “Ovo je trebalo da se dogodi mnogo ranije. Predsjednica je sada dala prioritet ‘Bharatu’, rekao je Dharmendra Pradhan, ministar u Modijevom kabinetu, u izjavi za medije. Anurag Thakur, ministar informisanja kritizirao je one koji se protive korištenju naziva Bharat.

Prošle sedmice je i Mohan Bhagwat, šef organizacije Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), koja je ideološka okosnica BJP-a, pozvao Indijce da prestanu koristiti ime Indija i pređu na Bharat.

“Naša zemlja je Bharat. Moraćemo prestati koristiti riječ ‘Indija’ i početi praktikovati naziv Bharat na svim poljima. Moraćemo našu zemlju nazvati Bharat i objasniti to drugima”, rekao je šef RSS-a.

RSS – hinduistička krovna organizacija, koja je ideološka inspiracija za BJP, radila je na transformaciji indijskih hinduista, pretvarajući vjersku zajednicu u glasačko tijelo. Kritičari kažu da je cilj RSS-a uspostavljanje hinduističke prevlasti i hegemonije u zemlji s hinduističkom većinom, pri čemu se vjerske manjine zapostavljaju.

Promjena imena kao test političkog raspoloženja?

Politički analitičari tvrde da BJP želi da testira političko raspoloženje i umiri konzervativnu biračku bazu uoči općih izbora 2024. godine. Politička komentatorka Neerja Chowdhury smatra da BJP pokušava kod glasača “probuditi nacionalističke osjećaje”.

Nije prvi put da BJP pribjegava promjeni imena zemlje. Od 2014. ova vladajuća stranka je promijenila nazive mnogih gradova i mjesta od istorijskog značaja u Indiji, iznova ispisujući istoriju zemlje renoviranjem istorijskih obilježja kako bi validirala i legalizirala svoju hinduističku nacionalističku ideologiju.

Primjer je renoviranje administativnog distrikta Central Vista u srcu New Delhija. Vlada je promijenila ovo područje od 35 hektara ispunjeno kulturnim znamenitostima u javni prostor sa muzejima i vladinim objektima i zgradama. Preuređenje, koje je koštalo 2,5 milijardi dolara, zahtijevalo je rušenje nekoliko zgrada i redizajniranje prostora kao što su zgrada parlamenta, Predsjednička palata, Indijska kapija i Ratni memorijal.

Kritičari smatraju da BJP time pokušava izmijeniti postojeće istorijsko pamćenje i ukloniti brojne simbole britanske kolonijalne vladavine.

No, promjenu imena Indije neće biti lako sprovesti. Pravni eksperti kažu da je za to potreban ustavni amandman, usvojen dvotrećinskom većinom u oba Doma parlamenta, koji bi ratificirala najmanje polovina indijskih država.

Politički analitičar Rasheed Kidwai kaže da je opoziciona alijansa uzdrmala vladajuću stranku. Prijedlozi poput promjene imena zemlje za njega su znak da vladajući BJP postaje nervozan uoči izbora. “Na opštim izborima 2014. i 2019. u Indiji nije bilo opozicionog saveza, što je BJP-u omogućilo veliku prednost. Sada, međutim, ujedinjena opozicija sa jasnom izbornom strategijom izaziva nemir i nervozu u vladajućoj BJP “, kaže Kidwai za DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh