Svijet

U Italiji pao grad najveći u Evropi (VIDEO)

U Italiji pao grad najveći u Evropi (VIDEO)

Evropska laboratorija za jake oluje (ESSL) objavila je da je Italija dva puta u pet dana srušila rekord u veličini grada koji je pao u Evropi.Naime, ogroman grad koji je pao 19. jula u Italiji bio je u prečniku veliki čak 16 centimetara, što je u tom trenutku bio novi evropski rekord. Grad ove veličine pogodio je italijanski Camarinjano Di Brenta, ali taj rekord nije dugo trajao.

Samo nekoliko dana kasnije, 24. jula 2023. godine oko jedanaest sati uveče još veći grad pogodio je Acano Decimo, u kojem su pronađeni komadi leda koji su oborili rekord iz Camarinjano Di Brenta. Poslije preciznog pregleda, izvještaja i fotografija na kojima su komadi leda sa mjesta događaja, stručnjaci Evropske baze podataka o ekstremnim vremenskim prilikama (ESWD) zaključili su da je prečnik uzoraka koje su pregledali čak 19 centimetara.

Sve češći grad u sjevernoj Italiji poklapa se sa rezultatima istraživanja Evropske laboratorije za jake oluje (ESSL), koja pokazuju da je ovaj region doživeo najveći porast padavina koje su praćene jakim gradom u odnosu na druge evropske regione u proteklim decenijama, objavio je ESSL.

Veliki grad pao je i u Hrvatskoj. Državni hidrometeorološki zavod ove zemlje zabilježio je da je u nevremenu koje je pogodilo Hrvatsku 19. jula, među komadima leda koji su padali tokom grada u Ribniku. najveći pronađeni komad imao prečnik 13 centimetara,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh