Svijet

Biden otkazao posjetu Australiji zbog duga SAD-a

Američko Ministarstvo finansija je procijenilo kako će Sjedinjene Američke Države već 1. juna pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.

Kriza koja se razvija oko gornje granice duga Sjedinjenih Američkih Država potakla je američkog predsjednika Joea Bidena da odgodi planove za posjetu Papui Novoj Gvineji i Australiji, prekinuvši nadolazeće putovanje u Aziju kako bi se mogao vratiti u Washington, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Biden će ipak otići u srijedu u Hirošimu kako bi prisustvovao trodnevnom samitu G7. Nakon toga, trebao je biti prvi američki predsjednik koji je posjetio Papuu Novu Gvineju.

U glavnom gradu Papue Nove Gvineje Port Moresbyju trebao je prisustvovati potpisivanju novog strateškog sporazuma s Mikronezijom i sastati se s čelnicima 18 pacifičkih otoka.

Biden je u Sydneyju planirao prisustvovati sastanku grupe Quad koju čine SAD, Japan, Australija i Indija. Grupa je osnovana sa ciljem suprotstavljanja rastućem utjecaju Kine u indopacifičkoj regiji.

Susreti u Japanu
Biden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom kako bi objasnio svoju odluku. “Neplaćanje duga jednostavno nije opcija”, rekao je Biden koji je u pregovorima s republikancima u Kongresu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da će se Biden moći sastati s Albaneseom i indijskim premijerom Narendrom Modijem dok bude u Hirošimi. Tamo ima planirane i susrete s čelnicima Japana i Južne Koreje.

Bidenov tim također je razgovarao s čelnicima Papue Nove Gvineje kako bi ih obavijestio o svojoj odluci, saopćila je Bijela kuća. Ambasada Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o odgodi, prenose agenije.

Albanese je u saopćenju naveo kako se Biden izvinio što nije mogao posjetiti Australiju i da će nastojati doći u Australiju prvom prilikom. Također je rekao da će kasnije ove godine posjetiti Washington u državnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Bankrot 1. juna
Američko Ministarstvo finansija je procijenilo kako će Sjedinjene Američke Države već 1. juna pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.

Gregory Poling, stručnjak za Aziju pri Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi ograničenje Bidenovog putovanja bilo udarac Papui Novoj Gvineji i Bidenovim naporima da pridobije pacifičke otočne zemlje suočene sa sve većom konkurencijom iz Kine.

”Siguran sam da će Bijela kuća pronaći načina da se to nadoknadi partnerima u kratkom roku. Ali to je dodatni dokaz da nas domaća disfunkcionalnost SAD-a slabi u inozemstvu”, rekao je


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh