Svijet

Kanada šalje novu vojnu pomoć Ukrajini

Kanadska vlada u petak je najavila novu vojnu pomoć od 39 miliona kanadskih dolara (28,9 miliona američkih dolara) za Ukrajinu…

Kanada šalje novu vojnu pomoć Ukrajini - FENA

Kanadska vlada u petak je najavila novu vojnu pomoć od 39 miliona kanadskih dolara (28,9 miliona američkih dolara) za Ukrajinu, koja će uključivati 40 snajperskih pušaka, 16 radijskih aparata i donaciju fondu NATO-a za pomoć Kijevu u ratu protiv Rusije.

Najnoviju rundu kanadske pomoći, koja također uključuje municiju za puške, objavila je ministrica obrane Anita Anand u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje se sastaju vojni zvaničnici NATO-a kako bi razgovarali o novim vojnim isporukama za Ukrajinu.

Puške i municija bit će nabavljeni od kanadske firme Prairie Gun Works, dok će radio uređaji biti od kompanije L3Harris Technologies, navodi se u saopćenju kanadskog ministarstva odbrane.

Doprinos NATO fondu, od oko 34,6 miliona kanadskih dolara, pomoći će da se Ukrajina snabdije zalihama goriva i drugim robama.

– Donacije i podrška koju je Kanada danas objavila pomoći će osigurati da Ukrajina ima ono što joj je potrebno za odbranu svog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, izjavila je Anand.

Kanada je među najvjernijim pristalicama Kijeva i od početka ruske invazije je izdvojila milijarde dolara pomoći, uključujući više od milijardu kanadskih dolara vojne pomoći, prenosi Reuters, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh