Svijet

Nove informacije iz Turske: Ispod ruševina spašeno 6.445 ljudi

Najmanje 6.445 ljudi spašeno je ispod ruševina nakon zemljotresa u Turkiye, rekao je zvaničnik Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) Orhan Tatar.

Turska - AA

Kako je kazao, na terenu je 9.698 članova timova za traženje i spašavanje.

“Osim toga, postoje lokalni timovi za podršku koji su formirani u okviru volonterskog sistema AFAD-a”, kazao je Tatar.

“U zemljotresima je uništeno 5.606 zgrada. Ispod ruševina je izvučeno 6.445 osoba”, istakao je Tatar.

Kako je kazao, s obzirom na zimske uslove, ekipe na terenu rade na tome da omoguće građanima sklonište i hranu.

Tatar je rekao da je do sada u region isporučeno 300.000 ćebadi, oko 22.000 šatora za stanovanje, oko 27.000 kreveta te šatorski materijal i druge potrepštine.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 1.762 osobe su poginule, a povrijeđeno je više od 12.000 u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turkiye.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh