Svijet

SAD 11. maja ukida vanredno zdravstveno stanje zbog Kovida-19

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju ukinuti vanredno zdravstveno stanje zbog Kovida-19 11. maja 2023. godine, saopštila je Bijela kuća, piše Anadolija.

Covid-19 - n1

Nacionalnu vanrednu situaciju zbog Kovida-19 i vanrednu situaciju za javno zdravlje (PHE) proglasila je administracija predsjednika Donalda Trampa 2020. godine. One će isteći 1. marta, odnosno 11. aprila. U ovom trenutku, plan Uprave je da se proglašenje vanrednog stanja produži do 11. maja, a zatim da se na taj datum okončaju obje vanredne situacije“, naveli su iz Kancelarije za upravljanje i budžet.

Republikanska većina u Kongresu je pripremala nacrt zakona o ukidanju vanrednih situacija na proljeće.

U saopštenju su naveli da bi nagli prekid proglašenja vanrednog stanja stvorio haos i neizvjesnost u cijelom zdravstvenom sistemu – za države, bolnice i ljekarske ordinacije, i, što je najvažnije, desetine miliona Amerikanaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh