Svijet

Kremlj: Biden ima ključ za završetak ukrajinskog rata

Moskva često optužuje Washington da naređuje Ukrajini i da produžuje sukob opskrbljujući Kijev oružjem.

Kremlj je u petak saopćio kako američki predsjednik Joe Biden ima ključ za završetak sukoba u Ukrajini usmjeravanjem Kijeva, ali da ga Washington do sada nije bio voljan upotrijebiti.

“Ključ kijevskog režima uglavnom je u rukama Washingtona”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Sada vidimo da trenutni čelnik Bijele kuće… ne želi koristiti ovaj ključ. Naprotiv, on odabire put daljnjeg ‘upumpavanja’ oružja u Ukrajinu”, dodao je Peskov.

Najniži odnosi između Rusije i SAD-a
Moskva je često optuživala Washington da naređuje Ukrajini i da produžuje sukob opskrbljujući Kijev oružjem.

Sjedinjene Američke Države kažu da je Rusija svojom voljom pokrenula brutalan rat i da ga može završiti povlačenjem svojih snaga.

Odnosi između dvije strane pali su na historijsko najniži nivi tokom prošle godine, a SAD je ove sedmice objavio da će isporučiti Ukrajini 31 napredni tenk M1 Abrams u vrijednosti od 400 miliona dolara u nekoliko mjeseci.

Rusija kaže da bi svaka isporuka Abramsa bila bacanje novca, jer bi “gorjeli” baš kao i drugi tenkovi u Ukrajini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh