Svijet

Novi slučaj islamofobije u EU: Nizozemski desničar pocijepao Kur’an u centru Haga

Vođa desničarskog nizozemskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) Edwin Wagensveld, pocijepao je Kur’an u centru Haga.

spaljivanje Kurana - Klix

Ovaj nizozemski ekstremista jučer je oko 14 sati po lokalnom vremenu uradio ovaj barbarski čin, a snimak cijepanja svete islamske knjige podijelio je na svom Twitteru.

Wagensveld je sam bio tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom. Navedeno mu je to dopušteno pod uvjetom da ne spaljuje Kur’an po uzoru na subotnji incident u Švedskoj.

Podsjetimo, Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Tokom pomenutog događaja Paludan je bio okružen brojnim policijskim snagama.

Taj je čin dodatno pogoršao odnose Švedske i Turske, čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio da je švedski put u NATO doveden u pitanje. prneosi “Klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh