Svijet

Izgledno isključenje Irana iz UN tijela za prava žena

Iran će najvjerovatnije biti isključen iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN) zbog kontroverzne politike ove zemlje o pravima žena i djevojčica.

Protesti u Iranu - bhrt

Ipak, očekuje se da će neke države biti suzdržane tokom glasanja u srijedu, 14. decembra, koje su pokrenule Sjedinjene Države, rekle su diplomate.

Sve 54 države članice Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a glasat će o nacrtu rezolucije da se “odmah ukloni Islamska Republika iz Komisije za status žena za mandat 2022-2026.”

Svake godine u martu, 45 članova Komisije se sastaje, a cilj ovog tijela je promocija rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena. Američki zvaničnik je za agenciju Reuters rekao da se “vidi kontinuiranu podrška” za isključenje Irana.

Iran, 17 drugih zemalja i Palestinci rekli su u pismu da bi uklanjanje Islamske Republike iz Komisije za status žena postavilo “loš presedan i u na kraju spriječilo druge zemlje, s različitim kulturama i tradicijama, da daju doprinos”.

Iran je u ponedeljak (12. decembar) javno pogubio muškarca nakon što je osuđen za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti. Ovo je bilo drugo pogubljenje u manje od sedam dana ljudi koji su učestvovali u protestima širom Irana.

Iran se već tri mjeseca suočava s protestima nakon smrti Mahse Amin (22), koja je umrla u pritvoru nakon što je navodno prekršila pravila o nošenju hidžaba.

Protesti su postali najveći izazov iranskom vodstvu od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran je za nemire optužio strane neprijatelje i njihove agente, pišu Vijesti.

Vijeće UN-a za ljudska prava u novembru je glasalo za pokretanje nezavisne istrage o gušenju i pritisku na ljude koji učestvuju u protestima, piše Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh