Svijet

Indonezija stavlja arhipelag od 100 ostrva na aukciju

Prava razvoja cijelog indonezijskog arhipelaga s više od 100 tropskih otoka bit će stavljena na aukciju sljedeće sedmice.

Indonezija - Sotheby's

Ono što je Sotheby’s opisao kao “jedan od najnetaknutijih ekosistema koraljnih atola preostalih na Zemlji” izazvalo je zabrinutost zbog utjecaja na okoliš.

Nenaseljeni rezervat Widi nalazi se u zoni zaštićenoj morem u području “Koraljni trokut” u istočnoj Indoneziji, a bit će stavljen u prodaju putem Sotheby’s Concierge Auctions u New Yorku od 8. do 14. decembra. Prodaja ostrva ne-Indonežanima je zabranjena prema indonezijskom zakonu, pa će se kupci nadmetati za udjele u PT Leadership Islands Indonesia (LII), indonezijskoj razvojnoj tvrtki koja je licencirala prava za izgradnju eko-odmarališta i luksuznih stambenih nekretnina na pričuvu.

Aukcija je izazvala zabrinutost među nekim zaštitarima koji kažu da bi razvoj mogao odsjeći lokalne zajednice i ugroziti njihove ekosisteme, koji uključuju prašume, mangrove, lagune, jezera i koraljne grebene koji su dom ogromnom morskom životu. Mohamad Abdi Suhufan, nacionalni koordinator Destructive Fishing Watch Indonesia, zatražio je od indonezijske vlade da istraži prodaju, za koju je rekao da je izazvala “kontroverzu i privukla pažnju indonezijske javnosti”.

Rekao je da bi, iako je razvojem predviđena zaštita okoliša, privatno vlasništvo nad otocima “utjecalo na lokalnu zajednicu društveno i ekonomski”.”Ribarska mjesta koja su se koristila generacijama bit će ograničena”, rekao je. “Društveni učinak ovog plana nadoknadit će koristi za okoliš. Trenutačno vlada agresivno privlači strana ulaganja kako bi stekla državni prihod. Nikakva se pravila ne bi trebala mijenjati da bi se ovaj plan usvojio.”

Lokalni ekolog Iwan Sofiawan rekao je: “Kako se može garantovati da se ta ostrva neće iskorištavati za turističke aktivnosti? A šta je s pristupom lokalnim zajednicama nakon što ostrva postanu privatna vlasništva?” Prostirući se na više od 10.000 hektara (25.000 hektara) sjeveroistočno od Balija, predstavnik Sotheby’sa opisao je ostrva kao “jedan od najnetaknutijih ekosistema koraljnih atola preostalih na Zemlji i životinjsko carstvo epskih razmjera, dom stotinama rijetkih i ugroženih vrsta ”, među njima plavih kitova, kitopsina i “vrste koje tek treba otkriti”.

Upitan o zabrinutostima za okoliš, Charlie Smith, izvršni potpredsjednik Sotheby’s Concierge Auctions, rekao je Guardianu putem e-maila da će razvojna tvrtka LII biti “aktivno uključena, a ne samo predati cijeli projekt”. Rekao je da plan tvrtke dotiče “manje od 1 posto prašume” i “0,005 posto cijelog rezervata”, s područjima zabranjenim za turiste i prostorima koji ograničavaju broj gostiju.

LII je u prvoj godini planirao 1,5 miliona američkih dolara za sigurnosne patrole, uz podršku policije i mornarice, rekao je, a istraživački programi bit će u toku u drugoj godini.

Poput sličnih ekosistema, “rezervat je dugo bio pod pritiskom rezanja peraja morskog psa, krčenja šuma i krivolova ugroženih vrsta; ako ostane nedirnut, pritisak na očuvanje samo će se nastaviti, i vjerovatno će se povećati”, rekao je, dodajući da poslovni sektor ima “vitalnu ulogu”. U razvojne planove uključena je privatna pista koja može posluživati goste s odredišta kao što su Bali, Jakarta i Cairns.

“Svaki milijarder može posjedovati privatno ostrvo, ali samo jedan može posjedovati ovu ekskluzivnu priliku raspoređenu na više od 100 ostrva”, rekao je Smith u posebnoj izjavi za štampu.

U blizini rezervata, hladne vode bogate hranjivim tvarima potiskuju se niz dno podvodnog planinskog lanca koji se povezuje s Marijanskom brazom, najdubljom okeanskom brazom na Zemlji. To čini, prema popisu aukcije, “savršeno mjesto za rađanje, parenje i odmor za stotine rijetkih i ugroženih vrsta”.

Iako popis ne navodi očekivanu početnu cijenu, od ponuditelja se traži da polože depozit od 100.000 USD. Nadmetanje se otvara u 4 ujutro (ET) 8. decembra, a pobjednik mora uložiti “znatan iznos” u razvoj, rekao je Smith, piše Federalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh