Svijet

Broj smrtno stradalih u nemirima u Iranu povećan na 95, povrijeđeno 300 osoba

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje

Iran protesti - Reuters

U protestima na jugu Irana organizovanih zbog smrti mlade Iranke, broj smrtno stradalih povećan je na 95.

Tu informaciju saopćila je danas grupa aktivista sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Smrtni slučajevi dogodili su se od 30. septembra u gradu Zahedan u jugoistočnoj provinciji Sistan Balučistan (Baluchistan) tokom sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti, navodi se u saopćenju grupe Baluch Activists Campaign (BAC). Osim toga, navode da je u nasilju povrijeđeno oko 300 osoba.

Grupa je podijelila listu s imenima ubijenih, među kojima su i djeca od 12 do 17 godina.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u izvještaju u petak saopćila je da je Amini je umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh