Svijet

Britanski obavještajci: Rapidan uspjeh Ukrajinaca

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Ukrajina - Index

Od početka septembra ukrajinske su snage ponovno zauzele više od 3000 kvadratnih kilometara u sklopu protuofanzive, prema vlastitim tvrdnjama. Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 kvadratnih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim.

Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci.

Britanski obavještajci napravili su u ponedjeljak ujutro procjenu situacije, koju je potom objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Suočeni s ukrajinskim napredovanjem, Rusi su vjerovatno naredili povlačenje preko rijeke Oskil svih trupa u Harkivskoj oblasti, pišu Britanci. Dodaju da su na tom području ostali džepovi u kojima se još pruža otpor.

Na jugu se Rusi bore, dodaju Britanci, da dovuku dovoljno rezervi preko rijeke Dnjipro na prve crte bojišnice.

Improvizirani plutajući most, koji su ruske snage počele graditi prije dvije sedmice, i dalje nije dovršen. Ukrajinska artiljerija sad vjerovatno pogađa prijelaze preko rijeke Dnjipro toliko često da Rusi ni ne stignu popraviti oštećene mostove.

Rapidni ukrajinski uspjeh, dodaje se, ima značajne implikacije za rusku operaciju u cjelini. Sad će većina ruskih trupa u Ukrajini biti primorana na obrambene zadaće. Na kraju kažu da su ruske trupe i dosad bile jako ograničene, a da će se to sad još više pogoršati, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh