Svijet

Američki senatori Šahin i Tils: SAD moraju podržati novinare

Mi se u Vašingtonu raspravljamo oko mnogo stvari, demokrate i republikanci, ali smo ujedinjeni kada je u pitanju naša podrška BiH

Članovi Komisije za vanjske poslove Senata SAD i Komisije za oružane snage Senata SAD senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen), senator Kris Marfi (Chris Murphy), Komisija za vanjske poslove i senator Tom Tilis (Thom Tillis), Komisija za oružane snage, danas su u posjeti BiH.

Naglašena podrška BiH
Nešto ranije sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom. Na pres konferenciji je prisustvovao i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) moji se prvi i obratio.

– Veoma sam uzbuđen da su senatori došli u posjetu i da konačno nakon pandemije koronavirusa možemo da imamo sastanke uživo.

Prvo, dvostranačka podrška SAD Bosni i Hercegovini naglašava podršku teritorijalnom integritetu i suverenitu države. Kao drugo, podržavamo EU aspiracije BiH i kao treće potrebne su nam funkcionalne institucije i odgovorni lideri – zaključio je ambasador Marfi.

Nakon njega se obratila senatorica Šahin.

– Hvala što ste nas čekali. Zaista mi je drago što imam priliku ovdje biti sa ostalim senatorima. Jučer smo bili u Srbiji a sutra idemo na Kosovo.

Imali smo ranije dobre sastanak sa Predsjedništvom BiH. Ja sam bila u regionu nekoliko puta. Drago mi je da sam opet ovdje i da imam priliku pričati o problemima koji se dešavaju posljednjih nekoliko mjeseci ovdje. Nakon današnjih razgovora, vjerujem da ćemo se moći vratiti u Senat i da ćemo moći naglasiti našu podršku kako BiH, tako i EU i NATO aspiracijama države – istakla je Šahin.

Trenutak kada SAD pružaju ruku partnerstva BiH
Nakon nje, obratio se senator Marfi kojem je ovo prva posjeta BiH.

– Ovo je trenutak kada SAD trebaju pružiti ruku partnerstva BiH kako bi država mogla da ima funkcionalne institucije i jake entitete. Danas sam na sastanku u Predsjedništvu rekao da smo i mi upoznati sa problemima sa kojima se susreću s obzirom da su SAD također multietnička država. Mi se u Vašingtonu raspravljamo oko mnogo stvari, demokrate i republikanci, ali smo ujedinjeni kada je u pitanju naša podrška BiH.

Posljednji se obratio republikanac Tom Tilis.

– Ja kao republikanac stojim danas ovdje sa dvoje demokrata i prenosim vam poruku da smo ujedinjeni u našoj podršci BiH. Još dosta posla trebate da uradite ovdje ali svaki pozitivan korak je korak naprijed za BiH. Ja ću se potruditi da svi u Vašingtonu znaju tačno šta smo uradili tokom posjete i kakva je situacija u BiH- zaključio je Tilis.

Zdrava demokratija ima nezavisne medije
Na pitanje novinarke “Dnevnog avaza” kako komentiraju izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima za prošlu godinu u kojem se jasno kaže da je sloboda medija u BiH ugrožena, da postoji veliki pritisak na novinare vladajućih nacionalističkih stranaka, u ovom slučaju SDA i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

U jednom pasusu se spominje i Dnevni avaz, tačnije u junu i julu prošle godine, Općinski sud u Sarajevu donio je dvije presude kojima je naloženo plaćanje neuobičajeno visokih kazni, u slučaju Dnevnog avaza riječ je o oko 127 hiljada američkih dolara iako je Avaz već ranije poglašen krivim i platio je 3.000 američkih dolara odštete i pokrio dodatne prateće sudske troškove. I moram napomenuti da je zemlja dekriminalizovala klevetu.

– Veoma smo zabrinuti prijetnjama upućenim novinarima i u BiH i u Srbiji. Nema sumnje da vlada mora shvatiti ove prijetnje novinarima ozbiljno. Zabrinuti smo i zbog nezavisnosti medija. Zdrava demokratija ima nezavisne medije. U SAD imamo medijske kuće koje preferiraju republikance ili demokrate, ali nemamo medijske kuće kojima direktno upravljaju političke partije. Odlazim odavde sa porukom da SAD trebaju definitivno pomoći nezavisnosti medija u BiH – rekao je senator Marfi.

Sa njim se složila i senatorka Šahin.

– Slažem se sa senatorom Marfijem. Još jedan od problema sa kojima se susreće cijeli svijet je namjerno prenošenje lažnih informacija u medijima i manipulacija informacijama. To je problem i u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh