BIZnews

Macron pozvao TotalEnergies da ostane u Francuskoj

Francuska podržava kompanije koje vjeruju u nju, rekao je njen predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku burzu.

TotalEnergies

TotalEnergies, stup francuskog burzovnog indeksa CAC 40, jedna je od najvećih naftnih kompanija na svijetu i važan predstavnik francuskog utjecaja. Promjena burze bila bi udarac za prestiž Pariza kao centra međunarodne trgovine, prenosi Biznis.

„Francuska podržava one koji vjeruju u Francusku, ne druge. Mislim da se Total nikada nije žalio što je francuska kompanija kada je izlazio na izvozna tržišta“, rekao je Macron za magazin L’Express. „U interesu TotalEnergiesa je da ostane u Francuskoj“, istakao je francuski predsjednik.

Stalno pod lupom javnosti zbog svog ugljičnog otiska i neočekivanih energetskih profita, TotalEnergies nudi popuste na gorivo vozačima u svojoj matičnoj zemlji i veliki je poslodavac.

Izvršni direktor kompanije Patrick Pouyanne izjavio je u travnju da TotalEnergies „ozbiljno“ razmatra mogućnost primarnog upisa na listu u New Yorku kako bi osigurao lakši pristup američkim investitorima. On je naglasio da će se njegova kompanija zadržati na listingu u Francuskoj ako se i odluči pojaviti na Wall Streetu.

„Imamo sve više američkih dioničara, a sve manje europskih dioničara, uključujući francuske dioničare. Vjerojatno zbog svih debata o ESG standardima“ rekao je Pouyanne ovog mjeseca, dodajući da će do rujna obavijestiti odbor o planovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh