Svijet

Hitan sastanak UN-a zbog napada na nuklearku/ SAD: To je ratni zločin

VIJEĆE sigurnosti UN-a danas će održati hitan sastanak nakon ruskog napada na ukrajinsku nuklearku Zaporižje, koji je američko veleposlanstvo u Ukrajini nazvalo “ratnim zločinom”.

napad na nuklearku - Screenshot

Ruske snage zauzele su najveću nuklearku u Europi i time izazvale strah u cijelome svijetu. U napadu je izbio velik požar na zgradi za osposobljavanje koji je u međuvremenu ugašen. Dužnosnici ističu da je nuklearka sigurna, piše Hina.

Rusko je ministarstvo obrane za požar okrivilo “monstruozni napad” ukrajinskih sabotera i poručilo da ruske snage imaju kontrolu. “SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Irska, Norveška i Albanija zatražili su hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u 17:30 po srednjoeuropskom vremenu nakon ruskog napada na nuklearku Zaporižje u Ukrajini”, objavila je na Twitteru glasnogovornica američke misije pri UN-u Olivia Dalton.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini ocijenilo je da je napad na nuklearku Zaporižje “ratni zločin”. “Ratni je zločin napasti nuklearnu elektranu. Putinovo granatiranje najveće nuklearne elektrane u Europi odvelo je njegovu vladavinu terora korak dalje”, objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Biden kaže da je još prerano proglasiti rusko djelovanje ratnim zločinima

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu nije želio proglasiti rusko djelovanje u Ukrajini ratnim zločinima, kazavši da je za to još prerano. Glasnogovornik Pentagona John Kirby danas nije želio odgovoriti na pitanje u vezi toga. Rekao je kako će to prepustiti Međunarodnom kaznenom sudu.

“To samo naglašava koliko je ruska invazija nesmotrena i izgleda da neselektivno pucaju. To samo podiže razinu potencijalne katastrofe do razine koju nitko ne želi”, rekao je Kirby u intervjuu za CNN. “To sigurno nije ponašanje odgovorne nuklearne sile.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh