Svijet

Misteriozne oznake na ruskim tenkovima zbunile svijet. Pogledajte snimak

Jedan detalj na ruskih tenkovima i ostaloj vojnoj opremi iznenadio je analitičare i podstakao rasprave o značenju slova “Z” ispisanom bijelom bojom na borbenim vozilima.

ruski tenkovi - Screenshot

Snimci iz graničnog područja prikazuju logo oklopnih vozila s oznakom „Z“, uključujući i konvoj u Šebekinu, samo osam kilometara od granice.

„Čini se da ruske snage blizu granice označavaju vozila slovom „Z“ kako bi identifikovali različite vojne jedinice ili ešalone, napisao je na Tviteru Rob Li, vojni analitičar pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

Pojedini nagađaju da oznaka “Z” služi za sprječavanje prijateljske vatre u slučaju napada. Prema drugoj teoriji, sva vozila označena slob+vom “Z” deo su određene skupine čiji je cilj zasad nepoznat.

“Prethodnih dana vidio sam puno snimaka koje prikazuju ruske snage u kampovima kako se skrivaju u šumama u ruskoj Bjelgorodskoj oblasti. Mislim da Rusi rade dobar posao u kontekstu operativne sigurnosti”, napisao je Konrad Muzika iz “Rochan Consultinga”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh