Svijet

Viktor Orban pozvao Donalda Trumpa u Budimpeštu kako bi spriječio poraz na izborima u aprilu

Mađarski premijer Viktor Orban nada se da će Donald Trump otputovati u Budimpeštu u narednim sedmicama kako bi pojačao svoju kampanju za reizbor.

Viktor Orban - Facebook

Centar za temeljna prava, povezan s Orbanovom vladom, uputio je poziv Trumpu, rekao je izvor iz vlade za The Guardian.

Poziv dolazi kada Orban prelazi u režim kampanje uoči izbora koji se održavaju 3. aprila, kada će se njegova stranka Fides suočiti sa ujedinjenom opozicionom koalicijom, što se smatra najvećim izazovom za njegovu vladavinu otkako je postao premijer prije 12 godina .

“Ljudi u Fidesu bi zaista željeli da Trump posjeti Budimpeštu u martu”, rekao je izvor, koji je dodao da Trump još nije odgovorio na poziv. Ako se to dogodi, posjeta bi bila prvo Trumpovo poznato putovanje van SAD-a otkako je izgubio izbore 2020. godine.

Orban je bio rani Trampov pristalica, podržao ga je još u ljeto 2016., a javno i na izborima 2020. godine. Njih dvojica su razgovarali telefonom u januaru, a Trump mu je uzvratio uslugu, javno podržavši Orbana za izbore u aprilu. Lična posjeta bivšeg američkog predsjednika smatrala bi se velikim podstrekom Orbanovoj kampanji.

“Ove posjete imaju ogroman utjecaj u mađarskoj konzervativnoj zajednici, jer oni Trampa vide kao ikonu, kao nekoga ko je svoj mandat proveo pod velikim pritiskom”, rekao je izvor blizak Fidesu, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh