Svijet

NATO upozorava: Rusija će tokom vojne vježbe u Bjelorusiji imati 30.000 vojnika

Zvaničnici NATO saveza upozorili su kako je Rusija u proteklom periodu, osim gomilanja vojnih trupa na u blizini istoka Ukrajine, započela raspoređivanja značajnijeg broja vojnika i na sjevernoj ukrajinskoj granici.

Rusija, vojska - Reuters

Prema informacijama NATO saveza, očekuje se kako će velika vojna vježba Bjelorusije i Rusije koja nosi naziv “Saveznička odlučnost”, brojati ukupno 30.000 ruskih vojnika koji će biti raspoređeni na nekoliko poligona i aerodroma koji se nalaze u blizini sjevernog dijela Ukrajine.

“Tokom posljednjih dana vidjeli smo značajno kretanje ruskih snaga prema Bjelorusiji. Ovo je najveće rusko raspoređivanje snaga na tom prostoru još od Hladnog rata. Pored 30.000 vojnika, tu će biti specijalne snage Spetsnaz, borbeni avioni Su-35, sistemi protivzračne odbrane S-400 kao i rakete Iskander”, rekao je Stoltenberg.

Ukupno, procjenjuje se kako u ovom trenutku Rusija broji oko 115.000 vojnika koji su raspoređeni u blizini ukrajinskih granica. Iako Zapad tvrdi kako sve aktivnosti ruske vojske jasno potvrđuju pripreme za invaziju na Ukrajinu, Moskva poriče da planira bilo kakav oblik invazije.

Već nekoliko puta, ruski i bjeloruski zvaničnici su vježbe opisali kao odbrambene koje imaju za cilj testirati odgovor dvije države u slučaju vanjske agresije. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh