Svijet

Premijer Izraela završio posjetu UAE-u

Tokom boravka u UAE-u, izraelski premijer je sa Al-Nahyanom razgovarao o bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima

Premijer Izraela Naftali Bennett boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), javlja Anadolu Agency (AA).

Bennett je završio zvaničnu posjetu UAE-u kasno u ponedjeljak, prvu takvu posjetu izraelskog premijera zaljevskoj državi, na poziv prestolonasljednika Abu Dhabija Mohameda bin Zayeda al-Nahyana.

“Završavam dobru posjetu ovdje, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, rekao je Bennett u video poruci koju je njegov ured objavio na Twitteru.

Zahvalio se Al-Nahyanu na toplom gostoprimstvu.

“Ovaj odnos može biti primjer kako možemo postići mir ovdje na Bliskom istoku. Naš cilj je proširiti veze tako da ne postoji mir samo između lidera, već i među narodima”, rekao je Bennett.

Tokom boravka u UAE-u, izraelski premijer je sa Al-Nahyanom razgovarao o bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima.

Posjeta je uslijedila u trenutku kada Izrael naglašava svoje protivljenje novom sporazumu između svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu.

Izrael i UAE su 15. septembra 2020. godine u Bijeloj kući, u Sjedinjenim Američkim Državama, postigli sporazum o normalizaciji odnosa.

Zaljevskoj državi pridružile su se još tri arapske države – Bahrein, Maroko i Sudan.

Palestinci su taj potez opisali kao “ubod nožem u leđa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh