Svijet

Austrija preporučila vakcinaciju djece

Nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za korišćenje vakcine fajzer kod djece u starosti od pet do 11 godina, Nacionalno tijelo za vakcine Austrije (NIG) izdalo je svoju preporuku za vakcinaciju djece.

Koronavirus - Mreza-mira.net

“Vakcinacija djece je bezbjedna”, poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

On je najavio da će Austriji, do kraja godine, biti isporučeno 258.000 doza vakcine za djecu.

“To je maksimalna količina koju dobijamo”, naglasio je Mikštajn.

U Austriji živi oko 600.000 djece između pet i šest godina starosti, te se u Beču, Donjoj Austriji već sprovodi “off label” vakcinacija time što se djeci inicira jedna trećina doze namijenjene za odrasle.

Druga doza se djeci daje poslije tri nedjelje.

Direktorka NIG Ursula Viderman-Šmit rekla je da je u SAD i Izraelo već vakcinisano oko 3,3 miliona djece, i da nije bilo niti jednog slučaja teške nus pojave.

Iako djeca manje teže oboljevaju od virusa korona sve je više slučajeva da su mališani morali biti smješteni na intenzivnu njegu.

“Pošto ne znamo koje dijete će teže oboljeti preporučujemo vakcinu”, naglasila je ona.

Ministar Mikštajn apelovao je na roditelje da se informišu kod pedijatara i zaštite svoju djecu vakcinom, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh