Svijet

Kamala Harris postaje prva žena s predsjedničkim ovlastima, Biden mora na kolonoskopiju

Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak se u Medicinskom centru Walter Reed kod Washingtona podvrgnuo rutinskom godišnjem sistematskom pregledu, prvom otkako je na funkciji predsjednika.

Kamala Harris - Twitter

Kako će se morati podvrgnuti kolonoskopiji, zahvatu koji se radi pod općom anestezijom, privremeno će predsjedničke ovlasti prenijeti na potpredsjednicu Kamalu Harris. Harris tako postaje prva žena koja će preuzeti predsjedničke ovlasti, piše CNN.

Posljednji opsežni pregled Biden je imao u decembru 2019. godine, kada ga je ljekar, kojeg je kasnije angažovao da radi u Bijeloj kući, opisao kao “zdravog, snažnog 77-godišnjeg muškarca, koji je sposoban za uspješno izvršavanje dužnosti predsjednika”.
Biden, koji u subotu puni 79 godina, od tog pregleda 2019. godine nije obavio ozbiljniji pregled svog zdravstvenog stanja.

Za njega se smatra da ne zaostaje u objavljivanju medicinskih informacija u usporedbi sa svojim prethodnicima, koji su čekali cijelu godinu prije nego što su omogućili javno objavljivanje detalja sistematskih pregleda.

Predsjednici nisu dužni javno objavljivati ​​rezultate svojih sistematskih pregleda, ali to znaju činiti kako bi bili transparentni i uvjerili narod o svom zdravstvenom stanju, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh