Svijet

Češka podiže starosnu granicu za odlazak u penziju

Češka Vlada odobrila je izmjene penzijskog sistema, podigavši starosnu granicu za odlazak u penziju i smanjujući penzije budućim penzionerima s ciljem da sistemu uštedi više milijardi dolara na godišnjem nivou.

Reforma obuhvata postepenu promjenu starosne granice za odlazak u penziju i odgađa za sedam mjeseci osobama koje sada imaju 52 godine. Regulativama se smanjuju penzije za buduće penzionere za oko osam posto u odnosu na sadašnja pravila.

Češka se, poput drugih država razvijenog svijeta, suočava sa fiskalnim pritiskom sve starijeg stanovništva usljed sve duže životne dobi i manjeg nataliteta.

“Izmjene će spriječiti urušavanje penzijskog sistema i osiguraće pristojne penzije za današnju mladu generaciju”, rekao je premijer Češke Petr Fiala, prenose Nezavisne novine.

Cilj reformi češke administracije je da u prosjeku vrijeme provedeno u penziji bude oko 21 godine.

Prema podacima češke kancelarije za statistiku, prosjek životne dobi u Češkoj je 76 godina za muškarce, a 82 godine za žene, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh