Svijet

SAD će pomagati finansijski Afganistanu, ali ne i talibanima

Kongresni pomoćnici demokrata, koji kontroliraju oba doma, kao i republikanaca, rekli su kako su zakonodavci gotovo sigurni da će pružiti humanitarnu pomoć za raseljene Afganistance i izbjeglice

Afganistan / Vojni avion za evakuaciju

Američki Kongres vjerovatno će financirati UN i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć Afganistanu, ali neće izravno finansirati novu vladu predvođenu talibanima, rekli su u petak kongresni pomoćnici. Sjedinjene Američke Države (SAD) bile su veliki donator Afganistana od invazije i rušenja talibana 2001. godine, izdvajajući otprilike 130 milijardi dolara za sigurnost, upravljanje i razvoj te humanitarne potrebe.

Kongresni pomoćnici demokrata, koji kontroliraju oba doma, kao i republikanaca, rekli su kako su zakonodavci gotovo sigurni da će pružiti humanitarnu pomoć za raseljene Afganistance i izbjeglice, ali ne i za samu vladu, barem zasad, javlja Reuters.

– Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima. Bilo bi teško uvjeriti članove Kongresa da učine išta što bi izgledalo kao da se podržava talibanska vlada – rekao je viši pomoćnik demokrata u Senatu.

S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.

– Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima – kazao je pomoćnik republikanaca, rekavši da ne žele dati novac sve dok Amerikanci i Afganistanci koji su radili sa Sjedinjenim Američkim Državama ne napuste Afganistan.

Dok pomoćnici kažu da postoji razumijevanje da će agencije poput Svjetskog programa za hranu i Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice trebati sredstva, republikanski izvor ističe da bi zakonodavci htjeli stroge uvjete po kojima se novac troši. Saradnik je rekao da bi Kongres mogao odobriti čak 144 do 279 miliona dolara koje je godišnje izdvajao u posljednjem desetljeću za afganistanske humanitarne potrebe, ovisno o tome što agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar hoće li zatražiti dodatna sredstva za Afganistan, navodi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh