Svijet

Antony Blinken: Americi nije u interesu da ostane u Afganistanu

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Sjedinjenim Američkim Državama nije u interesu da ostane u Afganistanu nakon što su talibani ušli u Kabul.

Antony Blinken - Vijesti.ba

Blinken je naveo da je Washington investirao milijarde dolara u afganistanske snage, dajući im prednost u odnosu na talibane, ali da nisu uspjeli da ih potisnu.

“Činjenica je da te snage nisu mogle da odbrane svoju zemlju. I to se dogodilo brže nego što je predviđano”, rekao je Blinken.

Nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani danas napustio državu zajedno s najbližim saradnicima, talibani su zvanično ostali jedina vojna i politička vlast u Kabulu čime im je vlast omogućila potpunu kontrolu nad glavnim gradom države, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh