Svijet

Pfizer testira lijek za COVID: Tableta se uzima kad se pojave prvi simptomi

Pfizer, koji je na tržište iznio prvo američko odobreno cjepivo protiv COVID-a, provodi kliničko ispitivanje prvog stepena oralne antivirusne terapije koje bi pacijent mogao uzeti kada prvi put razvije simptome zaraze koronavirusom.

Pfizer - Reuters

Ukoliko uspiju, ovo će biti prvi oralni antivirusni lijek za liječenje COVID-a na ovaj način

Pokus se provodi u SAD-u, a oslanja se na inhibitore proteaze – istu vrstu tehnologije koja se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C.

Ispitivanje je ‘randomizirano’ što znači da uključuje i placebo grupe, te uključuje i ispitivanja s jednom i više doza, piše Forbes.

Kompanija također proučava intravenski antivirusni lijek za liječenje COVID-a, koji se sada koristi na pacijentima iz kliničkih ispitivanja koji su hospitalizirani zbog ove infekcije.

“Zajedno, dva [oralna i intravenska antivirusna sredstva] mogu stvoriti paradigmu liječenja od početka do kraja koja će nadopuniti vakcinisanje”, rekao je glavni naučni službenik Pfizera Mikael Dolsten.

Vakcinisanje i terapijski tretmani mogli bi biti način za povratak u normalne aktivnosti. prenosi “Radiosarajevo“.

Jedini antivirusni tretman COVID-a, koji je odobrila američka FDA, je Gileadova terapija Remdesivirom, ali kliničke studije sugeriraju da lijek nije visoko učinkovit u liječenju COVID-a; navodno može blokirati koronavirus da se replicira u tijelu. SAD su dodijelile odobrenja za hitnu upotrebu i za druge tretmane: Liječenje antitijelima koje su razvili Eli Lilly i Regeneron, te kombinirano liječenje Remdesivirom i baricitinibom (protuupalno).
Pfizer će podijeliti detalje o studiji i predkliničkim podacima 6. aprila tokom sastanka Američkog hemijskog društva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh