Svijet

Ledena oluja hara Teksasom: Nemaju struje, ljudi spavaju u autima kako bi se ugrijali, sve više mrtvih

Dok se stanovnici Teksasa i dalje bore s posljedicama smrtonosnog hladnog vremena, veći dio istoka SAD-a pogodili su snijeg, poledica ili kiša.

Za oko 78 miliona Amerikanaca je na snazi upozorenje za hladno vrijeme, a za više od 27 miliona upozorenje za jake hladnoće i zamrzavanje.

Od prošle sedmice je u Sjedinjenim Državama zbog posljedica oluje ili niskih temperatura umrlo najmanje 38 ljudi. Vlasti pretpostavljaju da je još osam smrtnih slučajeva povezano s vremenskim nepogodama, ali čekaju nalaze obdukcije.

Mnogi mještani Teksasa su još uvijek na temperaturama ispod ili blizu nule bez električne energije i grijanja.

Guverner Greg Abbott poručio je građanima da će pokušati riješiti problem nedostatka električne energije.

– Teksašani zaslužuju znati zašto je došlo do prekida dostave električne energije i kako ubuduće riješiti taj problem. Te odgovore će i dobiti – kazao je Abbott, prenosi “Index“.

Claudia Lemus iz u San Antonija je rekla da je ponovno dobila struju u srijedu navečer, ali da su police mnogih trgovina još uvijek prazne.

– Nekako uspijevamo s ovo malo struje, ali većina trgovina s prehrambenim proizvodima je zatvorena. Ako odete u onih par koje rade, morate čekati u redu 20-30 minuta i biti zadovoljni onime što nađete na policama jer su one uglavnom prazne – ispričala je Lemus u četvrtak ujutro za CNN.

Gotovo 300.000 domova i firmi u Teksasu je i dalje bez električne energije. Mnogi stanovnici su stoga potražili drugačije načine da se ugriju: pomoću generatora, grijanja na drva, a neki su se privremeno preselili u svoja vozila.

Dužnosnici na jugu Teksasa upozorili su građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce jer su u bolnice dolazili otrovani ugljen-monoksidom nakon što su na taj način pokušavali zagrijati zaleđene domove.

U Houstonu su žena i dijete umrli od trovanja ugljen-monoksidom dok su se pokušavali zagrijati u automobilu, dok su četiri osobe umrle u požaru kuće u Sugar Landu. Sveukupno je u Teksasu tokom ove oluje stradalo najmanje 10 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh