Svijet

Biden imenuje prvog Afroamerikanca na mjesto ministra odbrane SAD-a

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će penzionisanog generala Lloyda Austina za novog ministra odbrane te će tako on postati prvi general afroameričkog porijekla na poziciji šefa Pentagona.

Lloyd Austin - BBC

General Austin godinama je bio jedan od vodećih generala u Pentagonu i jedini je Afroamerikanac koji je bio na čelu američkog Centralnog zapovjedništva vojne borbene komande te je rukovodio američkim snagama na području Iraka, Afganistana, Jemena i Sirije.

Austin je na čelo Centralnog zapovjedništva došao 2013. godine za vrijeme vladavine Baracka Obame te ga Biden izuzetno dobro poznaje još iz tog perioda, prenosi “Klix“.

General Austin, koji se povukao kao general 2016. godine, nakon što je proveo 41 godinu u američkoj vojsci, cijenjen je u Pentagonu, posebno među afroameričkim oficirima i vojnicima koji u njemu vide uzor.

Ukoliko Biden potvrdi imenovanje Austina za novog šefa Pentagona, Kongres će morati dati svojevrsnu dozvolu Austinu za obavljanje ove dužnosti, budući da su prošle samo četiri godine otkako se penzionisao. Američki zakon zahtijeva sedmogodišnje razdoblje čekanja između aktivne dužnosti u vojsci i funkcije šefa Pentagona.

On bi tako postao drugi šef Pentagona u četiri godine koji će zahtijevati takvu odluku Kongresa, nakon što je predsjednik Donald Trump izabrao Jamesa Mattisa, penzionisanog marinca za svog prvog ministra odbrane.

Kako navode američki mediji, Biden bi danas trebao i zvanično saopštiti odluku da Lloyd Austin postaje novi ministar odbrane SAD-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh