Svijet

Antony Blinken bit će novi državni sekretar SAD-a, dobar poznavalac prilika u BiH

Novi američki predsjednik Joe Biden, odlučio je da za američkog državnog sekretara imenuje dugogodišnjeg saradnika Antonyja Blinkena.

Antony Blinken - The New York Times

Kako se navodi u tekstu New York Timesa, Biden je odlučio na poziciju državnog sekretara imenovati Blinkena, dugogodišnjeg saradnika u administraciji kada je u pitanju američka vanjska politika.

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona.

Upravo u tom periodu, prvi veliki zadatak kada je u pitanju američka vanjska politika Blinken je imao u vrijeme rata u našoj zemlji. Rat u BiH, kao početak karijere, značajno je utjecao na njegove stavove povodom mnogih pitanja.

Blinken je tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena, u februaru ove godine posjetio i bosansko-američku zajednicu te izrazio ogromnu zahvalnost zbog podrške kandidatu Demokrata u utrci za predsjednika SAD-a.

Kako navodi New York Times, Biden od Blinkena prije svega očekuje da popravi određene odnose kada je u pitanju američka vanjska politika, a koji su za vrijeme Donalda Trumpa značajno narušeni.

Naravno, Blinken će morati raditi i na tome da američkoj vanjskoj politici vrati ugled naročito kada je u pitanju tržišna “utakmica” sa Kinom, te situacija na Bliskom istoku.

Pored Blinkena, novi američki predsjednik imenovat će još jednog bliskog saradnika na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost. U pitanju je Jake Sullivan koji je bio dugogodišnji saradnik Hillary Clinton, ali i samog Blinkena, prenosi “Klix“.

Blinken ima 58 godina i obavljao je dužnost zamjenika državnog sekretara za vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame. O odabiru Blinkena i Sullivana ranije je izvijestio i Bloomberg News, a očekuje se da će Biden s njihovim imenima izaći u javnost u narednim danima iako Donald Trump i dalje odbija izborni poraz.

Također se očekuje da će Biden imenovati Lindu Thomas-Greenfield, koja je radila na diplomatskim položajima širom svijeta, za ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh