Svijet

Svjetski naučnici zabrinuti: Arktik umire

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Njemačku, ali je donio sa sobom zabrinjavajuće podatke, saopštio je danas lider ekspedicije Markus Reks.

Artik - Nezavisne

“Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom ljeta. To može da izazove dalekosežne posljedice po cijeli svijet”, rekao je Reks.

Brod “RV Polarštern” je stigao u ponedjeljak u sjevernu njemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvjedima.

“Praktično, postigli smo sve što smo željeli. Izvršili smo razna mjerenja tokom cijele godine, sa kratkim periodima odmora”, rekao je Reks za AP.

Brod je morao da se pomjeri na krajnji sjever, na tri nedelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade poslije restriktivnih mjera zbog korona virusa, ali to nije izazvalo velike promjene u misiji, prenose “Nezavisne“.

“Donijeli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snijega i vode”, dodao je Reks.

Na brodu je bilo preko 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona evra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh