Svijet

Južna Koreja / Raste broj novozaraženih, vlast krivi sektu

Južna Koreja prijavila je 279 novih slučajeva infekcije virusom korona što je najveći dnevni porast novozaraženih od marta.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

Prema podacima Korejskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, do sada je u Južnoj Koreji zaraženo 15.318, ljudi, a 305 je umrlo.

Od 279 novih slučajeva, 253 se odnose na šire područje Seula, grada sa oko 26 miliona stanovnika.

Gradske vlasti pokušavaju da obuzdaju epidemiju koja se širi u crkvama, staračkim domovima, školama i restoranima.

Samo u Seulu registrovano je 146 novih slučajeva, od kojih se 107 odnosi na crkvu Sarang DŽeil koju vodi sveštenik DŽun Kvang Hon, kontroverzni pastor i veliki kritičar Vlade.

Južna Koreja optužila je lidera vjerske sekte za kršenje propisa samoizolacije i ometanja istrage u vezi sa novim žarištima epidemije.

Ministarstvo zdravlja najavilo je krivičnu prijavu protiv DŽuna, jer nije podnio punu listu svih članova sekte radi testiranja i praćenja.

Vlasti su danas uvele strože mjere socijalnog distanciranja, a predsjednik Južne Koreje Mun DŽae In najavio je opštre mjere protiv “nekih crkava“, opisujući njihovo ponašanje kao “neoprostiv čin koji predstavlja opasnost za javno zdravlje“.

Veći broj novozaraženih prijavljen je i u drugim većim gradovima, prenosi “ATV“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh