Svijet

Donald Trump ukinuo “treći pol”

Američki mediji prenose stav ljekara Gracije Pozo Kristi, koja hvali taj potez i objašnjava da Tramp spriječava “diskriminaciju na osnovu pola”, zamišljenu kao “poluga za izjednačavanje polova”.

Donald Trump - B92.net

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa definiše rod kao “biološki pol osobe”, poništavajući time uredbu iz mandata Baraka Obame koja je uvela “treći pol” i definisala rod kao “unutrašnji osjećaj osobe da je muško, žensko ili kombinacija toga”.

Američki mediji prenose stav ljekara Gracije Pozo Kristi, koja hvali taj potez i objašnjava da Tramp spriječava “diskriminaciju na osnovu pola”, zamišljenu kao “poluga za izjednačavanje polova”.

“Promjena definicije pola u ‘rodni identitet’ i uključivanje neograničenog pristupa abortusu ne bi zaštitila ranjive. Umjesto toga, ljekarima bi bilo onemogućeno odbacivanje etički problematičnih, te eksperimentalnih i opasnih postupaka”, ističe ona za “Washington Times”.

Gregori Bajlor, stariji savjetnik nevladine organizacije “Saveza za odbranu slobode”, takođe, smatra da Trampova administracija postupa ispravno jer “vraćanjem vladavine zakona poštuje ono što Američki kongres podrazumijeva pod riječju – pol”.

“Zamjena objektivnog koncepta pola subjektivnim i fluidnim pojmom ‘rodnog identiteta’, kao što su to pokušali učiniti neki sudovi i prethodna administracija, ima ozbiljne posljedice za žene u sportu i u prostorima namijenjenim samo ženama, kao što su školske svlačionice, kupaonice i skloništa”, kaže Bajlor, prenosi “Srna”.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin spriječio razvodnjavanje pojmova – muški i ženski pol, ističući da u Ustav mora ući definicija, prema kojoj je “brak zajednica muškarca i žene”, odbacujući tako zakonsko verifikovanje istopolnih pojedinanca u bračnu vezu.

I mađarski premijer Viktor Orban odbacio je uvođenje trećeg pola i istopolne brakove, navode agencije.

Prema nacrtu zakona, u mađarski pravni sistem bio bi uveden pojam “pol pri rođenju”, sa definicijom da je “biološki pol određen primarnim polnim karakteristikama i hromozomima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh