Svijet

Zbog greške u sistemu propušteno preko 31.000 slučajeva korona virusa

Greška u kompjuterskom sistemu u Čileu dovela je do propusta više od 31.000 potvrđenih slučajeva korona virusa, ili gotovo šestine dosadašnjeg ukupnog broja, rekli su danas zdravstveni zvaničnici.

Koronavirus - Nezavisne.com

Slučajevi, otkriveni tokom pregleda baza podataka ministarstva zdravlja, potvrđeni su sredinom marta, kada je epidemija počela u Čileu, saopštile su vlasti.

Otkrili smo da postoji značajan broj ljudi koji nisu obaviješteni ili čiji status nije procesuiran – rekao je novinarima doktor Rafael Araos, član stručnog odbora koji savjetuje vladu, prenosi “Reuters”.

Ova grupa neprijavljenih slučajeva ima pozitivne PCR testove pa se stoga ubrajaju u potvrđene slučajeve – rekao je Araos. Do konfuzije je došlo usljed velikog povećanja broja slučajeva kojih je prosječno preko 5000 dnevno. Čile je danas prijavio ukupno 184.449 infekcija i 3.383 smrtna slučaja od ove bolesti.

Dodatnih 31.412 slučajeva koje su vlasti otkrile biće dodijeljene ukupnom zbiru Čilea sutra – rekao je Araos.

Južna Amerika postala je novi epicentar globalne epidemije korona virusa, a Čile, Peru i Brazil su posebno teško pogođeni. Čile je juče produžio vandredno stanje koje traje od sredine marta za dodatnih 90 dana, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh